Witam serdecznie wszystkich uczniów klasy VI 
Temat:  Tradycje Wielkanocne                     03.04.2020











Na początek: 

W zoo zdumione małpy patrzą
na zebry:

- Patrz! Dopiero trzecia po południu,

a one już w piżamach!

Świętowanie Wielkanocy zaczyna się od Triduum Paschalnego. Wielki Czwartek jest pamiątką ustanowienia sakramentu kapłaństwa i Eucharystii. Wielki Piątek to dzień męki i śmierci Pana Jezusa na krzyżu. Natomiast Wielka Sobota jest dniem ciszy i adoracji ciała Pana Jezusa leżącego w grobie.

W tym roku nie będziemy święcić pokarmów ze względu na epidemię. Rano zasiądziecie wraz z waszymi Rodzicami do wielkanocnego stołu. Warto wiedzieć co oznaczają potrawy spożywane w ten dzień. 

chleb - podstawowy pokarm i symbol Ciała Chrystusa

• pieprz i sól - nadają potrawom smaku, ale również

zapobiegają zepsuciu

• jajko - symbol nowego życia

Baranek z chorągiewkąZnak Chrystusa Zmartwychwstałego. Na chorągiewce jest umieszczony krzyż oraz napis „Alleluja”, wyrażający radość ze zwycięstwa życia nad śmiercią oraz pokonania grzechu.

 zajączek kojarzony z płodnością i odrodzeniem przyrody, a że śpi ponoć z otwartymi oczami, więc to on miał pierwszy zobaczyć Zmartwychwstałego,

kurczaczek – powiadano kiedyś, że Chrystus wstał z grobu „jak kurczę z jaja”.

chrzan - symbolizuje siłę i wzmacnia smak potraw

• ser - oznacza przyjaźń między człowiekiem a przyrodą

wędlina - przynosi zdrowie i dostatek

ciasto - jest znakiem umiejętności i doskonałości, dlatego

w koszyczku powinno się pojawić ciasto zrobione własnoręcznie


Zadanie domowe 
Na podstawie tekstu zamieszczonego obok
opisz znaczenie produktów, które pojawiają się 
na stole wielkanocnym:  
chleb, Baranek z chorągiewką, kurczak, zajączek. 

Zadanie dodatkowe: 
Co to jest świeca paschalna i jej znaczenie?